Wednesday, October 31, 2012

best betul subjek berduit.

sem ni kena belajar financial management, hohoho bontang mato den nengok nombor berangkai ni,rasa macam nak pakai kanta pembesar supaya tak ada tersalah tengok nombor, tapi yang penting jari jemari akak ni dah makin laju mengira,tokey lombu kt pekan ayer panas tu pon kalah wa cakap sama lu, pergh2 wow gittu kn..DR Pian, lec finance sangat lah tegas,assignment 1 je tapi markah sampai 30, kalau silap nk cekau mana dah markah, so nak tak nak kena lah fokus, berhati-hati, asah mata sampai tajam, no quiz no mark from quiz, just ada 1 assignment, 2test yang markah dia sangat lah berrrrrrrrrrr, 4question no pilih2, amik kau jawab semua, ko ada?aku je yang ada DR sehebat ini, and lastly final, and DR Pian pesan "awak buat je sehabis baik kalau saya boleh tolong saya tolong". so cool okay! tapi agak gerun juga bila DR show off kan markah senior lepas, ramai jugak fail dan ramai jugak yang dia tolong untuk cukup2 makan dan nyawa2 ikan, kami satu kelas sangat lah ternganga sampai lalat pun boleh main pondok2,huhuhu...pengalaman 1st kelas finance, sumpah semua ternganga, semua tak ada basic finance, gelak sendiri aku tengok semua orang, bila DR perasan semua diam dan tak ada respon atas semua soalan yang diajukan, baru lah dia tanya soalan "siapa yang ada basic finance". kami senyap tanpa berita, bagai malaikat baru lalu disebelah. DR tak boleh nak tolong dari awal, so kami kena study hard untuk pandai dan bijaksana dalam menerokai dunia finance, tak kan dah berada di utm ni masih nak kene suapkan semua, tak sajak la kan. apa2 pun insya Allah tak ada masalah untul subjek ni, lagi pun aku minat, susah macam mana pun kalau minat semua jadi senang, lain la cerita kalau aku tak minat, pelbagai cara akan aku buat supaya dah tak terlibat langsung untuk mendera diri sendiri. contoh masa kat poli dulu, senior cakap kejuruteraan tanah susah la apa la ini la, padahal benda yang bagi dorang susah bagi aku sangat senang sebab aku minat dan finally hasilnya syukur sangat. kesimpulannya, bergantung la pada seseorang menyusun masa depan masing2. setakat ni aku sangat bersyukur dengan pilihan yang aku buat, mungkin ini rezeki untuk aku, peluang aku buat yang terbaik untuk mak dan abah. insya Allah 1st class degree :) momentum pointer akan sentiasa stabil dan berada pada level yang terbaik dan tidak akan sesekali jatuh. yeah aku akan pastikan, bak kata DR Azizah, senang je nak cemerlang, follow the rules and do the best.. :) dan untuk meneruskan perjuangan aku harus siapkan assignment finance ni a.s.a.p even due date untuk submit lama lagi, disebabkan minat semangat la aku nak buat, lagi2 bila dah paham, sengih je la buat..hahaha nampak tak berlagak, da pandai senyap2 sudah, kongsi ilmu jangan kedekut ilmu, kalau kedekut ilmu, ilmu tu tak berkembang, dan tak ada amalan berpanjangan..

okay sampai sini dulu, lepas ni aku nak kongsi cerita seorang kakak dan juga kawan aku yang sangat baik. Allah hantar dia untuk aku, teriam aksih Allah :)

yours sincerely,
keeya mustafa

Monday, October 1, 2012

Niat Aku

Niat aku
 bukan untuk cari makwe 
bukan untuk cari girl friend mahupun chicaro 

 Niat aku 
untuk cari bini 
untuk cari isteri 
untuk cari suri hati aku 
untuk cari ibu kepada anak2 aku u
ntuk cari penyeri rumah tangga aku 

 dan aku yakin Allah telah tetapkan jodoh aku 
dan aku yakin dengan pilihan 

aku aku akan jaga amanah ini

 "meremang bulu roma kawan"..hohoho

copy paste luahan hati kawan yg sedang melayang layang, semoga Allah temukan dia dgn jodoh yang baik..

mumuwawayaya
10/1/12

Tuesday, August 28, 2012

cuba kau..obey you la geng!

seorang sahabat menegur..owh ye, kalau sahabat seorang ni yang tegur sumpah aku malu++ segan+++ blushing+++ tak terungkap malunya..tak kiralah sahabat itu perempuan atau lelaki, tegur menegur tu namanya sahabat..

masih terngiang lagi teguran sahabat2 ini..

cuba kau lembut sikit cakap tu..sakit telinga aku.. *suara aku memang nyaring, so kalau merdu tak la aku kat sini mungkin dah jadi artis!pergh!
cuba kau jangan garang sangat..orang nak tegur kau pun takut, aku yang kena jadi orang tengah.. *hahaha..kesian orang yang takut aku tu, tak kenal aku lagi dah takut, junior relax je..siap peace yaw lagi jumpa aku..
cuba kau jangan letak handphone kat poket seluar belakang, nanti masuk lubang jamban lagi.. *err..okay! masuklubang jamban dapat la handphone baru.. macam berwang sangat kan?
cuba kau simpan duit dalam wallet, jangan sepah bag tu, macam anak sepuluh dah aku tengok.. *hee~dari sekolah aku dah gumpal2 duit macam ni la, baru nampak banyak..
cuba kau jangan cabut kelas, masa encik bagi take five.. *aku bukan cabut toe, aku cari air tenaga REDBULL lagi..jelly la tu, mata aku segar bugar..hahaha..
cuba kau jalan tu jangan macam kucing.. *hah! apakah? kau tak nampak beza manusia dengan kucing ke? sampai cara jalan aku pun tak kena..ada aku kisah!hahaha..
cuba kau pinjamkan otak kau kat aku sekejap, baru lah namapk tak kedekut ilmu.. *lahai yop boleh je aku bagi pinjam tapi kau kena benti merokok dulu la ea..sumpah busuk!wek!
cuba kau copkan aku tempat duduk akt sebelah kau, bolehla aku nak meniru! *boleh je yop, janji tak ada bau rokok, kalau kelas petang kau kena mandi dulu, sebab aku tak nak tengok aku menguap terlebih..berjangkit kau tau tak!
cuba kau tulis besar2 sikit, senang sikit aku nak usah tiem final!
cuba kau copkan temapat duduk kat depan kiri kanan atau belakang kau untuk aku..aku rasa tenang kot.. *tenang tersenyum dapat usha jawapan aku kan?
cuba mata kau tu jangan kuat sangat menjeling, suka sangat cari gaduh.. *aku tak cari gaduh beb, aku jeling sebab tak puas hati je..natural trademark..nak buat macam mana kan?

p/s : baiklah aku cuba, kalau teringat nak mencuba..hehehe..rindu meh sama kamu semua..ayayai!

yours heartbeat,
keeya mustafa

op..op..op..

oppa!

oppa!

amboi kau bukan main lagi jerit2 oppa! terkinja kinja! gediks yaw! berbulu mata akak!

oppa..oppa..aku op,,pang hang kang..senyap terus! hahahaha.. *tiru trademark matlutfi!

saja2 aje! :p peace yaw!

p/s : sekarang musim oppa gangnam style,, aku pun tak paham apa yang syok sangat,,nampak macam pelik je..hee~

yours saje2,
mumuwawayaya

mata yang jahat

tolong jaga mata anda!
aku cucuk kang!
*garang tak?

seram nak keluar rumah.. banyak mata2 yang jahat!

p/s : nak pakai purdah la macam ni.. banyak mata jahat memerhati! nak cucuk mata si penjual buah kat pasar tu..

owh ye si penjual buah, tak payah susah2 amik hati mak aku, suka2 je panggil mak orang mak..ni mak aku la bukan mak kau..haha..*aku kedekut! please panggil mak cik or auntie ok!

astaghfirullah.. aku hanya mampu ucapkan ihdinosiratolmustaqim ~ moga dipimpin ke jalan yang lurus.. amin...

yours faithfully,
keeya mustafa

Tuesday, August 21, 2012

delicious sangat!

entry ni khas ditujukan kepada mak abah akak abang dan adik tersayang. hih senang cerita untuk family. terima kasih kerana menyokong minat kita!

berada di dapur sangat menyeronokkan.
buat mak terima kasih kerana belikan kita mixer yang besar! wee~ sangat semangat untuk buat cake, muffin, cupcake and biscuit! terima kasih memberi kepercayaan kepada kita untuk membuat kek marble tempahan dari sahabat beliau! dan kita mendapat keuntungan yang Alhamdulillah! satu kepuasan di situ!


buat abah akak adik terima kasih kerana memberi kata semangat dengan menyatakan cupcake yang kau buat sedap dan menyelerakan.


buat abang terima kasih kerana memberi kepercayaan kepada diri ini untuk menyiapkan cupcake choc sempena hari merisik beliau! dan menyedikan doorgift exclusive sempena engagement day beliau! haish, macam tak percaya! yang penting i can do it! sebabnya aku minat gila buat art!

buat my cousin ain, terima kasih kerana makan choc chip biscuit handmade kita tanpa henti..sedap sangat la tu.. for your information, biskut ni dah masuk4kali raya kita cuba untuk mendapatkan rasa yang awesome, dulu tak rangup,sekarang dah dapat resepi untuk merangupkan biskut dengan kaedah try and error..secret recipe la ni..hehehe..kalah biskut chipmore! wee~


owh ye, untuk percubaan pertama kita membuat biskut mazola kegemaran ku! sangat menjadi dan sedap, tidak telalu rapuh dan bila masuk ke dalam mulut sekali mesti nak makan berkali kali.. hee~ dulu masa kat poli, selalu berebut dengan icak beli biskut ni, akak yang jual biskut ni, aku rasa dah kaya sebab kita orang yang jadi costumer tetap, hari2 beli 2ringgit..kalau habis aku suruh akak tu bawa lagi, sebab dah addicted sangat..dan lepas ni tak payah nak berebut dengan icak lagi.. sebab saya dah pandai buat sendiri!


p/s ; mood tak sabar nak tolong abang buat hantaran untuk merisik..aiseh! rasa awesome dan teruja nak buat art..siapa2 nak nak tempah pun boleh,,insyallah terbaik, baru tahu ada skill untuk semua ni..reazeki ayam nampak dikaki, rezeki manusia semua dari Allah..harap semua menyokong urusan terbaru saya ini..

yours faithfully,
keeya mustafa

Saturday, August 18, 2012

happy eid mubarak 1433H

Aku lihat Ramadhan dari kejauhan….lalu ku sapa ia,
“Hendak kemana?”

Dengan lembut ia berkata, “Maaf, aku harus pergi, mungkin lama. Tolong sampaikan pesanku untuk orang yang bernama Mukmin.
Ajaklah SABAR untuk menemani hari-hari dukanya, peluklah ISTIQAMAH saat dia kelelahan dalam perjalanan TAQWA.

Itupun Syawal..ia sudah tiba. “.

Ku lihat Ramadan pergi…jauh..
Ya Allah, apakah aku akan berjumpa lagi dengannya ?
Insyallah moga dipanjangkan usia, demi mencapai A+ dalam setiap ibadah yang dilakukan sepanjang hidup ini dengan nikmat pemberianNya. amin..

#Allah. ;(

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN
DENGAN INGATAN TULUS IKHLAS

yours faithfully,
keeya mustafa
#happy eid mubarak 1433H

Tuesday, August 14, 2012

kasut misai kasut bertali

ingat lagi dulu masa sekolah trend kasut bertali bukan main lagi pop pop! jenama bergemerlapan kat sekolah antaranya converse, all star, all america, epallas, jazz star, bata dan sewaktu dengannya. aku antara yang terjebak dengan trend kasut bertali ni, start dari darjah3 sampai form4. tadika sampai darjah 2 aku setia dengan kasut strap berjenama spark!dan bila dah form5 aku dah rasa malas untuk mengikat kasut apatah lagi memberus menyental kasut sehingga putih bersinar, jadi aku telah berpaling ke zaman lampau untuk memiliki kasut yang diberi nama spark itu..

okay, di sini aku cuma nak kongsi cerita pasal kasut bertali, macambiasa yang pernah dilalui oleh mereka yang memakai kasut bertali ni, tali akan terurai, atau dengan kata yang lebih mudah difahami tali kasut akan terbuka dari ikatan yang kemas berbentuk reben. time tali kasut terbuka ni la aku malas nak betulkan ikatannya, maka dengan muka yang tidak bermaya aku meminta ihsan dan belas kasihan rakan aku untuk mengikat tali kasut aku..hohoho..nampak teruk sungguh kan..tapi kawan aku memang terbaik, tak membantah pun, buat je, owh ye sebelum tu jangan fikir macam2, aku tak ada bagi ubat guna2 atau telah memukau kawan aku untuk menurut perintah tanpa membantah tetapi keadaan aku masa ikatan kasit terbuka tu tidak mengizinkan aku untuk membetulkannya sendiri, sebab asal aku tengah makan mesti tali terbuka, jadi kawan aku yang baik hati ni tolong la aku..hehehe..sweet tak? macam kat gambar bawah ni..kadang aku tak perasan pun tali kasut terbuka, kawan aku yang tegur danbetulkannya untuk aku, untungkan aku? sampai sekarang kami jadi kawan baik..

disebalik keuntungan aku mempunyai kawan yang baik ini, ada yang menegur, kenapa keu biarkan dia suruh kau ikat kasut dia..dah macam hanba aku tengok..telinga aku tajam, spy aku banyak, ofcos sampai ke telinga bilaorang bercakap..ok fine, korang jelly kan.. so bila benda yang aku rasa bukan satu penghinaan terhadap kawan aku, tapi dipandang sendeng oleh orang lain, aku dah tak minta, dan tak bagi kawan aku betulkan tali kasut aku.. aku buat inisiatif baru untuk menyelesaikan masalah tali kasut ni. bial cukup termenung dan menanam benih untuk membuahkan idea, akhirnya aku ikat kasut longgar sedikit, tali terakhir berbentuk reben aku simpan ke dalam, jadi bila tanggalkan atau pakai semula kasut, aku tak perlu bersusah payah untuk membongkok dan menonggeng untuk memakainya, tinggal sarung dan boleh pakai sambil berjalan. selesai masalah! genius! dan style ini menjadi ikutan kawan serta junior, sehingga sekarang..jadi sangat berbangga sedikit aku tentang kejayaan ini, mungkin styleini telah merebak diseluruh daerah johor bahru, atau negeri johor, atau negeri yang berjiran dengan johor, atau Malaysia..#MYsygMALAYSIAku..

p/s : cakap pasal kasut ni, aku elergik dengan orang yang pakai kasut, lepas tu pijak bahagian belakang kasut, maksudnya tak sarung kasut dengan sempurna, nampak serabai! dan paling elergik sekali jalan menyeret, ibarat berat sungguh kaki bagai diletak batu bata diatasnya. sangat mengganggu ketenteraman awam..

yours sincerely,
keeya mustafa

Saturday, August 11, 2012

dari pujaan hati

assalamualaikum..al kisah tentang pujaan hati..kongsi cerita tentang tanda mata mereka buat diri ku..hahaha..mari2! jalan2 dalam ini cerita..

bermula dengan ayahanda dan bonda..

*hadiah jam tangan pemberian ibu tercinta sempena hari jadi ke 22 dan mangkuk bertulisan surah yasin pemberian abah..minum air yasin dalam mangkuk yasin, biar jadi orang..layankan aje..hee~


*ni nur hasrin a.k.a ain a.k.a kecik yang bagi..dia kesian tengok aku tak bercawan nak minum kena pinjam roomate masa kat umt dulu, dia ziarah aku kat umt, pas tu jalan 2 pkb, masa dia nak balik utem dia belikan aku ni..maceh! sebab alert dengan keadaan aku yang kekurangan ni..


*akak aku bagi sebab dia tahu yang adik dia sedang belajar untuk menjadi artist..maksud aku,aku sedang belajar art, belajar craft..so biladah profesional, akuakan jadi artist..artist bukan hanya pada pelakon atau penyanyi sahaja, tapi orang yang terlibat dalam art adalah artis juga..dengan berbekalkan benang dan jarum ni semangat la aku nak jadi macam Halta Dolmat! kihkihkih..


*sikat kecil ini sebenarnya untuk menyikat rambut barbie! tapi apa beza barbie dengan aku..hahaha..ofcos la barbie lagi cantek! sekarang sikat ni aku tak pakai da,aku letak dalam peti peringatan ni, ini pemberian dari fharaheen. dia ni kalau pergi dating tinggalkan aku sorang2 kat rumah sewa, nanti balik dia belikan aku roti red bean!kegemaran aku..nampak tak kawan ni pandai amik hati!


*ada juga yang alert yang aku ni tak pandai pakai wallet, semua sumbat je kat poket..bergumpal duit, nak keluarkan duit kne segumpal macam tu..maceh la cik kakal..sekarang sangat berguna wallet ni..dan tak ada gumpalan duit lagi :)


*minyak yuyi dari echa..masa berenang kat lata aku diserang nyamuk secara bertalu talu, jadi berbintat dikulit, dia syorkan yuyi ni..aku minta terus minyak ni, dan dia berikan dengan seikhlas hati..kihkihkih..
*ubat cocok hidung..ni mat alip bagi,masa aku demam dan diserang flu, akumintak tolong dia belikan soluble panadol dgn 100plus, tapi dia bagi extra ubat cocok hidung ni! huhu seriously aku tak reti pakai ubat ni, sedut terlebih perit kat otak..argh! sakit otak aku..hohoho..


*hahaha..abang aku belikan..nampak tak aku ni manja dalam famili..ramai ingat aku ni anak bongsu, padahal ada adik lagi sorang..hahaha..pape pun setelah berusia 22tahun ni, aku dah kurang menggelarkan diri aku sebagai ADIK, aku gantikan dengan SAYA! nampak formal dan sangat matang..toink..toink..walaupun asyik tergeliat je lidah ni, tapi sekurangnya aku cuba!chaiyok!


*nurin bagi masa lawatan kat perlis..dia beli 2, 1 untuk aku 1 untuk dia..sweety! rantai silver sponsor sendiri, azalinya rantainya warna hitam, aku tukar supaya namapak lebih sopan oleh gadis melayu..hohoho statement!chillax! maceh selalu belanja kita kfc sehingga berat kita naik mendadak keran dipaksa menemani anda 3hari seminggu untuk ke kfc..hohoho..rahsia bina badan!


*ni dari anak mami iaitu cik zana,,dia bagi semua member pompuan, sorang satu, member laki janan jelly oke! creative sangat anak mami sorang ni, handcraft handmade!


*cincin jed berwarna coklat itu! pemberian nurin masa kami berdua dating..aku yang teruja tengok batu jed ni, sangat la tertarik dengan gelang jed warna hijau, tapi last2 tak jadi beli sebab kalau aku beli mestilari bajet bulan tu, jadi akau tahan nafsu ni untuk memiliki gelang tersebut..huhu aku stres tau tak! benda minat tapi tak dapat! pape pun kembali kepada fitrah, bukan semua yang kita nak kita dpat miliki..akhirnya untuk mengubat duka lara, nurin belikan aku cincin jed ni, aku satu dia satu..see!so sweet! nurin kalau ada masalah senyum je, so dia memang gadis yang sweet! bukan macamaku gembeng! hahaha,.kenyataan!redha..
*cincin silver dari cinta hati siti nur syazwani, anak mami penang..dia bagi masa hari konvo aku, lebih berharga dari pingat dean!wani sahabat terbaik dikala susah dan senang, sangat memahami aku, pendengar yang baik, dan kalau aku marah dia, dia senyap je,pastu senyum..agak2 aku sanggup nak terus marah ke?kalau dia senyum, nanti aku baru sedar aku tengah marah dia, nanti aku malu sendiri dan mintak maaf terus..aku suka peluk dia!hahaha..kan dah rindu!


*ni dari budak skema, nurin namanye! dia beli masa lawatan kat negeri 9. kebetulan tarikh dah nak dekat dengan birthday aku ke 21..maceh la awak! ni namanya pengelap touch screen..orang lain pakai satu je,aku pakai dua2..hahaha..gila tamak!


*lembu ni aku dapat masa main tukar2 hadiah kat pantai bersama DPT CREW, lembu ni menjadi rebutan ramai kot, semua nak, time susun hadiah ni aku dah usha dah lembu ni, aku mesti dapat kau lembu, hahaha aku tak kira! setiap kali nombor dicabut, berdebar ni takut tak dapat, hah aku kalau apa aku minat takot tak dapat aku mula stres di jantung..akhirnya! aku dapat! serious takut tak dapat sebab aku orang terakhir yang cabut nombor..korang dapat rasa tak? aku kepingin sebab kau cute lembu, hijau mantol pulak tu, aku jaga elok punya, sekarang lembu ni aku ajar dia bergayut kat dalam wardrobe aku..owh ye, kene mention ke dari sapa? oke, dari cik kakal! kbai..


*khas dari duan awang chik, sebenarnya ni hadiah accident je, masa kat pantai melawi ada buat main tukar2 hadiah, si duan ni misunderstanding macam mana entah, dia beli lah hadiah terlebih2, dia bagi la aku hadiah terlebih ni..hahaha, maceh la ea..suka aku kawan dengan kau, sebab kalau kau mintak aku ajar kau, aku dapat makanan free! maceh burger ayam special! sekarang dah tak ada..sob sob..hah, tiba2 aku rindu burger abang mie kat depan poli tu..sodap nye thumb up!


*from sabahan! si alias riduan! al kisah cerita ni, masa last day DPTCREW buat makan2 kat pantai melawi, aku ni tengah feeling sob sob sebab nak berpisah dengan dorang, alias dengan spontan amik senduk ais kat tepi pantai dan tulis nama dia,bagi kat aku.. see so sweet! hahaha..pujian ikhlas dari aku untuk kau alias, aku suka tengok kau senyum, sweet! hahaha,,statement ni akan buat kau cakap kat aku yang aku merepek kan..lagi sweet kot bila nanti ko pakai baju raya colour peach mantol, yang kau harus redha pakainya di pagi raya, kau punya style rambut pun ala korea kena sangat dengan peach mantol tu..serious weh sweet, pagi raya nanti amik gambar muka redha oke! peace yaw!
*alias aku letak barang kau dalam ni bersama barang yang lain..hehehe..baik punya report..



*ni hasil tangan icak! masa ni dia kata dia boring masa kelas math, aku pulak masa ni suka sangat sebab dapat highest mark utk ujian 1 math..so time tengah fokus teliti jawapan yang salah, si icak ni lukis dengan pantas dan bagi kat aku..surprise! hahaha,so sweet!


*yang ni pun dari icak! aku suka pakai rantai gelang cincin, so dia bagi la aku, tapi aku simpan je..cerita rantai ni macam lawak sikit, icak cakap ni rantai yang keluar dari telur..what telur???big question mark here! blur+++ ala telur tikam masuk 2kupang (20sen) pas tu keluar telur tu..ooo, tikam tong! hahaha senget cuba cakap terang sikit aku ni loading..hee~mana entah dia jumpa tong tikam kat kelantan ni..sebab tu aku tak pakai rantai tikam kot..isy2..


*long sleeve tee from khairunnisa a.k.a icak! baju ni icak bagi aku masa aku sem 2, katanya dah tak muat, so ni kira bundle la, aku tak kisah bundle ke apa, janji bersih, nampak cute tee ni sebab ada word SUNSHINE kat bahagian depan, terasa macam aku sunshine la kan! ahahaha, tak pe kot nak perasan sikit..comel!bhahaha..


*from nik aisyah ameera a.k.a echa myra, actly from her mom (umi), hehe..suka umi dia, layan aku macam anak sendiri, naik segan + malu, bila umi bersungguh nak belikan baju, so aku cuci la mata mencari yg berkenan, baju ni mula2 aku pegang je, sbb nmpk smart, tiba2 terus umi suruh try, sblm try aku tgk hrga dulu..dan...you guess what?how much?RM99.99, brand jeep oke!..sgt la mahal, menggigil tangan den, dalam aku nak letak balik tu, umi perasan dan terus tanya, hah kenapa tak try? mahal la umi..dengan selambanya,umi pun cakap yang dia ada duit dan bekerja, apalah sangat..seriously, aku segan dengan echa, agak2 dia ni pernah merasa tak baju yang mahal2 ni..ecah pun bagi isyarat mata suruh layankan aje..aku ada juga tanay echa, umi ada belikan untuk dia baju harga macamni tak..echa cakap ada,so kurang la malu aku..seriously, blushing! pape pun thanks umi and echa..panjang umur kita sampai kuantan lagi..

p/s : terima kasih kepada semua yang menyanyangi diri ini..kihkihkih..kalian sentiasa di dalam hati..oke tolong jangan buat muka senget2 macam tu..hee~oke..peace yaw!

Monday, August 6, 2012

Selamat Menyambut Hari NuzulQuran

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW.

Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

Firman Allah SWT :
Sesungguhnya Kami telah menurunkan Al-Quran itu pada malam yang berkat; (Kami berbuat demikian) kerana Sesungguhnya Kami sentiasa memberi peringatan dan amaran (jangan hamba-hamba Kami ditimpa azab).
Ayat 3 Surah Ad-Dukhan

Yours faithfully,
keeya mustafa

Thursday, August 2, 2012

al-kisah lagu raya

sudah 2minggu kita menjalani ibadah puasa, lagu2 raya sudah mula berkumandang di corong2 radio. aku sendiri punya koleksi lagu raya, dari zaman auntie ogy rashid sampailah zaman hujan band.

banyak2 lagu raya yang paling aku suka SATU HARI DI HARI RAYA BY M NASIR
*sungguh liriknya menyentuh hingga ke kalbu. lagu yang mengingatkan kita pada Maha Pencipta dan pada ayah dan bonda.

pagi2 tadi dah ada lagu ni kat radio era. tau je yang aku nak request. sorang2 pulak tu, feeling sob story la. walaupun sekarang duduk dengan mak dan abah tapi still rasa sedih. actually aku takut dan tak boleh bayangkan kalau mereka tiada di sisi. masa sem3, aku dapat khabar mak abah sakit je terus meraung nak balik, tapi mak abah cakap dorang ok. akak call samapai aku tak boleh nak bercakap langsung, paen la yang tolong pinjamkan bahu dia. terima kasih kawan!

al-kisah lagu raya, masa sem1, aku ingat lagi, kawan aku ni pergi gatal buka lagu raya masa 1st ramadan, amik kau! aku dgn si icak ni nangis tak ingat! last2 paen yang berjiwa kental tu tutup. sambil teresak aku pun salahkan icak, kenapa kau buka lagu raya kan aku dah rindu mak abah aku. terus aku ambil phone dan call kedua-dua pengarang jantung aku.

p/s : raya2 jugak, ibadat dalam bulan ramadhan ni kena lebih diutamakan. stabilkan urusan dunia dan akhirat. korang dah bayar zakat? bayar taw! ingat! untuk johor RM8.50 je.. apalah sangat.. beli macam2 boleh kan? kenny rogers lagi mahal daripada zakat, itu menunjukkan anda mampu untuk membayar zakat. salam ukhwah!


yours faithfully,
keeya mustafa

u.b.a.t

hai obat, hai obat mari beli obat kalau salah obat melompat! toink toink!
ubat by p.ramlee
*inilah lagu ubat yang selalu aku dindangkan sebelum makan ubat.. hai, hai, hai ubat,, be nice with me! aku bukan nak sangat makan kau, kau pun bukan nak sangat duduk dalam badan aku ni.. kan?

dipendekkan cerita sahur tadi aku terpaksa menelan ubat akibat selsema yang tiba2 menyinggah diserobong hidung aku ni..flu meh! aku terjangkit akibat menegur didalam hati apabila mak cik disebelah aku bersin dengan dahsyat ketika solat terawih kelmarin..

dalam hati aku berkata : "habislah aku kena!" *nampak tak khusyuk ea disitu.

akhirnya semalam aku disahkan selsema setelah pergi klinik panel abah.
aku mahu kan ubat selsema yang tidak mengakibatkan rasa mengantuk yang melampau. aku cakap kat nurse tu supaya bagi aku ubat selsema yang apabila makan terasa manis kat lidah. adakah ubat manis? sebab ada la aku minta. dari dulu abah memang bagi yang itu.
*dapat dua papan ubat. perlu diambil 1 kali selepas makan pagi.


tapi aku tak reti makan ubat dengan air masak, mesti kene minum air berperisa, then baru minum air masak. sebab walaupun ubat ini manis dilidah tapi pahit ditekak dan merebak ke seluruh deria rasa. sampai sekarang aku rasa ubat yang aku makan tadi tak masuk dalam perut dan tersangkut kat tekak. *mungkin ubat ni nak makan angin dulu kot. hah! whatever!

p/s : jaga kesihatan, minum air masak banyak2, walaupun aku bukan peminum tegar air masak tapi aku cuba untuk minum air masak sehingga ketagih.

*kurang minum air masak punca kita mudah dijangkitipenyakit kerana antibody sebagai perisai tak kuat.

yours sincerely,
keeya mustafa

Wednesday, August 1, 2012

body mass index

Body weight is a major influence on health throughout life. Obese people are generally less healthy and are more prone to illnesses such as diabetes, hypertension, heart diseases, gall bladder diseases and arthritis. Weigh yourself regularly and know your desirable body weight. Weigh yourself at least twice a month at the same time of the day wearing light clothing.You can calculate your Body Mass Index (BMI) by using the following formula:

BMI = Weight (kg) / [Height (m) x Height (m)]
You can check your weight status by using the BMI Calculator below. The desirable BMI range for adult (aged 18 and above) is between 18.5 and 25.

If Your BMI is Less than 18.5, you are underweight
If Your BMI is 18.5 to less than 25, your weight is desirable
If Your BMI is 25 to less than 30, you are overweight
If Your BMI is 30 or more, you are obese

and my result :


p/s : my BMI is 21, my weight is desirable! wee~

Lets try at NUTRIWEB

yours sincerely,
keeya mustafa

merdekakah kita?


selamat tinggal bulan julai, selamat datang bulan ogos. ye! anda percaya atau tidak sudah bulan ogos sekarang ni, sangat pantas masa berlalu. seperti biasa bulan ogos akan dikaitkan dengan bulan kemerdekaan Malaysia. Pada tanggal 31 ogos 2012 yang bakal kita raikan, kemerdekaan negara sudah mencapai tahun yang ke-55. wow! sudah 55 tahun, tapi persoalan di sini, merdekakah kita?

rasuah?-----> hentikan demi Malaysia!
penindasan?----->hentikan demi Malaysia!
sendikit?-----> hentikan demi Malaysia!
demontrasi haram?-----> hentikan demi Malaysia!

tapi mampukah kita menangani masalah negara ini?

apakah definisi dari kata merdeka?
di zaman penuh huru hara dan kepentingan berbeza
saat informasi negara dicantas
oleh belenggu penguasa yang memerhati
melukai kemerdekaan dan tercemar

sikap pentingkan diri untuk mencapai kemajuan
ataukah penguasa mencari peluang
korbankan jalur kejayaan yang tersedia
banyak pihak menjadi timpang melangkah pincang
menganggap rakyat tidak pandai membezakan

menyebaran janji manis yang tidak tepat
dunia maya dunia politik di depan mata
penguasa sibuk mencipta nama
bersikap seperti anak yang merengek
berbincang kekangan informasi sehingga tertidur

menganggap tugas wakil rakyat seperti keseronokan
kerusi oleh pengkorupsi pasti tidak terurus
hendak mengatur banyak kejayaan institusi
sementara banyak hal penting yang tak terbentang
hal sama sejak zaman merdeka
kemiskinan, pendidikan, kesihatan, kemudahan

peluang dirosak dengan kerakusan
menjerit memekik ke sana sini tak mememikir yang lain
mewakilkan rakyatnya dengan hanya tidur di kerusi
hentikan permainan kami manusia punya akal
dianggap tidak pandai menapis informasi
bukan kami hanya menadah tangan
paling tidak usaha dan tenaga kami hulurkan
demi negara tercinta

yours sincerely,
keeya mustafa

Thursday, July 19, 2012

kawal emosi,,jangan marah!


Tiga orang pandang ke luar tingkap, seorang melihat tanah, seorang melihat pokok, seorang melihat awan. Ini kerana setiap manusia mempunyai persepsi yang berbeza. *Lantaran itu, jangan berasa marah jika orang lain berbeza pendapat dengan kita.

*bila air panas dalam cerek menggelegak, mulalah dia naik histeria. sangat sinonim kan dengan ayat ini! Cerek yang kecil adalah lebih mudah panas. Orang yang berhati kecil mudah berasa marah.

Orang yang tidak dapat mengawal emosi sendiri adalah orang yang tidak dianggap merdeka. MERDEKAKAH KITA?

Tali gitar yang diikat terlalu ketat akan senang putus. Manakala tali yang diikat terlalu longgar tidak akan mengeluarkan bunyi yang merdu.
*Oleh itu, hiduplah dalam kesederhanaan.

Kemarahan biasanya bermula daripada fikiran yang tidak bijak dan diakhiri dengan kekesalan. *fikir dulu, baru bertindak, jangan main terjah je!

p/s : jangan marah-marah, nanti cepat tua, bila dah nampak tua, mulalah menjerit,
AAAAaaaaa keduuuut! tak dapat mak nak tolong!

yours faithfully,
keeya mustafa

Wednesday, July 18, 2012

santai c.i.n.t.a..yew! jiwa nye!

emergency! icu please! hahaha.. dah kenapa pulak kau ni? tiba2 je yop!
penyakit beli buku aku telah merebak dan sangat kritikal buat masa ni, menurut kata doktor dah tahap 4..hahaha,, positifkan penyakit ni, bukan senang nak dapat.. ni namanya penyakit ulat buku,, apa nak buat, dah terjebak melepak kat kedai buku..
kalau dah tersesat kat situ, memang sah beli satu buku, tangan mesti ada something, tak akan kosong keluar dari kedai buku..

ok! lupakan penyakit ulat buku,, aku sebenarnya nak kongsi satu buku yang kecil, simple, santai dan yang penting aku suka penulisnya! iaitu DATo' FAZLEY YAAKOB! ops! pembetulan bukan suka2! tapi suka karisma beliau..

owh ye! inilah buku nya!

*MOTIVASI SANTAI #cinta @FazleyYaakob
terbitan karangkraf, cuma RM9.90 sahaja

untuk makluman semua, buku ini beliau tulis untuk orang yang perlukan kata2 cinta a.k.a jiwang, ia juga sebagai panduan dan renungan bersama. buku ini sesuai untuk dijadikan pengganti diri dan pengganti sms bagi mereka yang sedang dan ingin bercinta.

erk? macam mana aku boleh terlibat membeli buku ini? *hohoho tak sajak langsung.. sebenarnya masa pegang buku ni, aku tak belek2 pun, terus je amik sebab dato' fazley yang tulis! ok bukan2! sebab minat dengan karisma dato' fazley. peace yaw!

dato' fazley menjadikan buku ini sebagai penghargaan kepada semua followers beliau di twitter.. *hohoho. terharu beta!

p/s : congrats Dato' Fazley, menang MASTERCHEF SELEBRITI MALAYSIA YANG PERTAMA! wee~

yours sincerely,
keeya mustafa

Tuesday, July 17, 2012

HADIAH CINTA UNTUK ILAHI

salam semua, kita nak kongsi satu buku yang paling sesuai untuk makanan minda dan menambah ilmu agama. bak kata pepatah melayu 'menuntut ilmu biarlah sampai ke negara china'. jauhnya sampai negara china? bukanlah sampai ke sana, tapi maksudnya selagi masih bernyawa, ilmu perlu dicari kerana ilmu ada dimana sahaja dekat atau jauh, dengan ibu bapa kita juga kita boleh dapat ilmu, dengan guru atau pensyarah sudah semestinya. pepatah arab juga ada mengatakan 'menuntut ilmu itu wajib ke atas setiap muslim'.


*HADIAH CINTA UNTUK ILAHI NUKILAN MUHAMMAD RASHIDI BIN HAJI WAHAB
TERBITAN KARANGKRAF BERHARGA RM18 SAHAJA

penulis berasal dari kedah, baru berusia 27 tahun dan sedang melanjutkan pengajian diperingkat sarjana(MA)Usuluddin di UDM/UniSZA.

buku ini mesti kita miliki kerana terdapat kupasan Ramadhan dan ibadah puasa secara mendalam, lengkap dengan sejarah, panduan ibadat, kelebihan dan keistimewaan setiap ibadat, membantu memahami persoalan puasa dengan lebih terang, mendapatkan kualiti puasa yang optimum, memandu mengisi waktu ramadhan dengan mendekatkan diri dengan-Nya dan akhir sekali mendapat impak puasa yang unggul.

p/s : pada pendapat saya, buku ini sangat bagus kerana memberi penerangan yang teliti berkenaan puasa, penekanan perkara yang penting yang selalu dipandang ringan telah memberi kesedaran supaya lebih berdisiplin dan berhati-hati dalam melakukan sesuatu ibadat supaya diterima dan diberkati Allah. *testimoni saya :)

'SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK" BERSAMA KITA MENDEKATKAN DIRI PADA-NYA DAN SEMOGA SEGALA IBADAH KITA DITERIMA. AMIN. :)

yours faithfully,
keeya mustafa

Friday, July 13, 2012

ANAKKU..HIDUP SEKALI BIAR BERERTI

seperti biasa, kedai buku menjadi lubuk aku menangkap, mengait ilmu dan buku. sudut yang selalu menjadi persinggahan aku ialah sudut motivasi yang diterbitkan oleh karangkraf dan alaf21. menelek, membelek, mengimbas setiap tajuk buku, aku tertarik tentang buku ini :

*anakku.. hidup sekali biar bererti..nukilan AYAHANDA ANWAR NURSI
SATU PERINGATAN AGAR ENGKAU TIDAK ALPA
HANYA RM18.00.

kandungan yang paling menarik minat aku
1. NO BOYFRIEND NO PROBLEM
2. NILAI SEORANG SAHABAT
3. ANDAI MARUAH ITU KAU JAGA
4. SOLAT ITU MUDAH.. USAH DILALAIKAN
5. BERAKHALKLAH WAHAI PUTERA PUTERI KU

bila baca buku ni, aku rasa ayahanda anwar nursi ni terlalu dekat menasihati diri aku sebagai anak. nasihat beliau sangat bererti, meremang bulu roma dan menggigil bila ada nasihat dan peringatan yang berkaitan dengan hidup aku, kekhilafan aku, kesilapan yang aku buat dalam hidup. rasa kejadian ciptaan Allah yang sempurna ini telah aku cacat celakan. ASTAGHFIRULLAH, istighfar terluah apabila setiap yang ditinta dalam buku ini rasa tertuju pada diri ini. AMPUNILAH DOSAKU YA ALLAH! jadikan aku anak yang solehah dan tempatkan aku dikalangan hambaMu yang beriman.. amin..

p/s : memang betul takdir semua di tangan Allah, tapi kita sebagai manusia harus melakukan yang terbaik dalam hidup untuk menjadi yang terbaik di mata-Nya bukan di mata manusia sahaja.

ingatlah : Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa yang ada pada diri mereka.

insyallah, aku akan kongsikan kandungan buku ini untuk kita bersama. moga ada kelapangan :)

yours faithfully,
keeya mustafa

Thursday, July 12, 2012

nama cute?

hari ni pergi pejabat pos, nak pos barang untuk sahabat tercinta kat ipoh tuh, tapi sebenarnya untuk anak sedara dia yang comel tu..

disebabkan telah terjebak dan terbabas berada di pejabat pos, aku teringat nak daftar jadi pemilih.. baru nak daftar? ye, baru nak daftar, kenapa dah lambat sangat ke? pak najib tak ada inform kat aku pape pun? bhahaha, besor betul pangkat kau..

akak yang beruniform biru mintak aku ic dan menyebut nama aku.. CUTENYE NAMA AWAK!
~erk? kak, nama kite tak cute, nama kite unik, kalau akak nak tau sape yang cute, cute tu kite la.. hee~ :) *ohmy perasan sungguh!

mana dapat nama ni?
~owh, nama ni kite beli kat tesco, satu huruf RM3!
main2 ye awak ni..
~betul la kak, kite jawab soalan akak elok je, tengok ni, keychain kite --> ade 5huruf, jadi RM15 la, ni tak campur lagi tali ala2 jam tangan ni..

ok2, maksud akak, sejarah nama ni?
~abah kite bagi, amik dari surah Al-Waqi'ah..
owh ye,tu macam pernah dengar.. betul cute ni..

dah siap daftar, seperti biasa habis je urusan, ucapan terima kasih sebagai penutup.. dengan lurus bendul nye, aku cakap --> TERIMA KASIH KAK, CAKAP KITA CUTE..hee~ :)

p/s : akak tu cakap : tahun ni awak tak boleh mengundi taw, kena tunggu tahun lain.. ~owh ye? pape je la kak, janji dah daftar, dah buat tanggungjawab, kalau undi nanti pangkah yang buat kerja elok2, bukan yang kuat songlap..syuuuu...

yours sincerely,
keeya mustafa

Wednesday, July 4, 2012

si adik 1st day outsider!

today!
belanja adinda kesayangan hamba makan kat kenny..
actually, belanja dia sebab she got 8As! hooyeah!
memang agak lambat untuk belanja dia atas kejayaan yang diraih.
mana tak nye, dia dapat result bulan 12 last year, aku belanja dia bulan 6 this year..makan setengah tahun juga nak menunaikan janji..hee~


*tengok muka dia, gembira sungguh dapat makan spaghetti! TANGY CHICKEN SPAGHETTI!

lagipun adik aku dah sekolah teknik, sebelum ni duduk kat asrama, dah 5bulan kat sana, tiba2 nak jadi outsider pulak! layankan je la budak2 zaman sekarang ni, macam2!
untuk melayan budak kempunan ni, aku dah sampai dulu kat angsana dan tunggu dia kat sana. sampai je dia kat sana, dia call aku tak dapat, jumpa2 je dia muka dia dah lain.. hahaha,, sumpah budak ni nak nangis.. tergelak aku tengok..

~KAK! NAPE TAK ANGKAT FON..*muka merah padam..
~ALA TUNGGU KEJAP JE PUN, TAKKAN AKU NAK TINGGALKAN KAU, KAN DAH JANJI KAT SINI..NAK NANGIS LA TU?

pang! senget punya budak, belasah aku dengan buku!
amik kau kena tonjol kepala dengan aku..+ aku gelakkan dia kaw2!

terus pergi kenny, dan mak datin ni order mengikut cita rasa beliau..

*tengok ni budak yang betul2 lapar! sungguh gelojoh nye!

so, disebabkan hari ini hari pertama dia bergelar outsider, dan tak pernah serta tak tau macam mana nak balik naik bas, aku pun berkorban untuk hari ni, demi mengurus dan teman dia supaya selamat sampai ke rumah dengan selamat. tunjuk segala bas yang ke sana ke sini, no bas itu dan ini, tekan loceng begini dan begitu, cakap begini dan begitu.

mula2 dia pening juga, maklumlah tak pernah survive sendiri untuk naik kenderaan awam yang bernama BAS TAMBANG, selalunya naik cab je.. dan setelah diterangkan dengan nyata, she looks ok! walaupun agak risau sebenarnya, takut adik aku ni tak sampai rumah. serisau aku ni, mak aku yang paling risau, sebab adik aku ni first time ever katanya.

insyallah, you can do it adik! lagi pun kau dah 16.. tak tau tanya, kalau tak tanya sesat jalan..

p/s : masa sekolah dulu aku merasa pergi sekolah jalan kaki macam mana, tak perlu bas sekolah, sebaliknya adik aku sekolah pagi petang akan ada bas sekolah yang jemput. kalau tak, mungkin aku macam adik aku, berkerut-kerut nak naik bas mana satu.

yours sincerely,
keeya mustafa

wow awesome!